Den bedste socialisering af dit nye familiemedlem

Den bedste socialisering af dit nye familiemedlem

Hvad gør du, hvis du lige har fået hvalp, eller hvis du har en ældre hund, hvor socialiseringen er kørt skævt? Vi kan her give dig nogle gode råd i samarbejde med happy-hund og hundeinstruktør og adfærdsbehandler Maria Wittrup Nielsen, der også er forfatter til bogen "Verdens bedste socialisering".

Når du får din nye hvalp, er der mange ting, som den skal lære. Det er nu man får etableret de gode vaner, så hvalpen lærer at være alene hjemme, gå uden at trække og komme når man kalder. Men en anden vigtig ting er at hvalpen bliver socialiseret. Men hvad betyder det egentlig og hvordan gør man det? Vi vil her komme ind på hvordan man kan starte ud og et par konkrete eksempler på hvordan man giver sin hvalp gode oplevelser i mødet med andre hunde.

Mod på at møde andre hunde

Som det første vil vi gerne give hvalpen mod på at møde andre hunde, hvilket skal foregå i hvalpens tempo. Hvalpe er forskellige - nogle vil gerne lege med alle de ser og andre har brug for at se det hele lidt an inden de har lyst til kontakt. Begge dele er helt normale måder for hvalpe at reagere på.

Vi vil gerne have at vores hvalp forventer at andre hunde er venlige. Det er nemlig lettere at give hvalpen en god oplevelse og positive forventning fra starten, end det er at aflære dårlige vaner og negative forventninger senere hen.

Gør din hvalp tryg

Socialisering handler om at gøre sin hvalp tryg ved andre hunde, men det betyder ikke at den nødvendigvis skal lege eller hilse på alle hunde, den møder. Din hund behøver ikke at hilse på alle hunde den møder for at trives, men den kommer ikke til at trives hvis den bliver bange og usikker hver gang den møder andre hunde. Man kan nemlig ikke altid vide om andre hunde man møder er venlige, om de kan lide hvalpe, eller bare er for vilde i mødet med andre hunde.

Hvis man er i tvivl om de hunde man møder er venlige, så er der ingen grund til at tage chancen. Det kan ende med en dårlig oplevelse for hvalpen, men hvis man holder afstand og bare lader ens hvalp observere en anden hund mens den får godbidder, så får man vist hvalpen, at det er helt fint og hyggeligt, at der går en anden hund forbi.

Den bedste socialisering af dit nye familiemedlem. Beløn hvalpen med godbidder.

Beløn hvalpen med godbidder

Hvalpen er ved at få dannet gode vaner, så det er vores opgave at sørge for de bedste betingelser for at dette lykkes. Det er derfor en god ide at koble mødet med andre hunde sammen med noget positivt.

Når man belønner hvalpen med godbidder hver gang den ser en anden hund, vil den både koble det sammen med at hele situationen er hyggelig, men samtidig giver det også ro på hvalpen og viser den, at det kan betale sig at blive ved dig, i stedet for at trække over mod den anden hund. På den måde bygger man en referenceramme op for hvalpen, som gør at den får positive forventninger til at møde en anden hund.

Hvornår skal hvalpe lege samme?

Det er også en god ide at lade din hvalp se andre hunde an, inden de skal lege sammen. Når man lader hvalpene mødes i snor, kan man se om de med det samme lægger op til leg og kontakt, eller om de har brug for at se den anden hund lidt an.

Det kan være den ene går og snuser og den anden gerne vil i kontakt. Den der snuser fortæller at den har brug for lidt mere tid og tryghed inden den evt. vil lege. Når den har observeret på hele situationen og også lægger op til lege, kan man slippe den. Sådan er du sikker på, at hundene også gerne vil lege med hinanden, og at din hvalp ikke får en dårlig oplevelse.

Hvornår skal hvalpe lege samme? Her er nogle gode råd.

Når hvalpene skal mødes

Kig efter om hundene laver legebuk mod hinanden og begge to virker interesserede i kontakt. Hvis man slipper dem med det samme, er det ikke sikkert den hvalp, der gerne vil lege, får læst den andens hunds kropssprog fordi den er glad og den kan komme til at være for voldsom i ren og skær glæde. Dette undgår man ved at bruge et par minutter på at lade hvalpene mødes på en lidt roligere måde.

Det kan også være at den ene hvalp ikke bliver overtalt til leg og hellere vil gå og snuse lidt, og dermed ikke lægger op til kontakt. Den vil stadig få en god oplevelse fordi den oplever at dens grænser ikke bliver overskredet og den positive forventning til andre hunde vil stadig være intakt. Den hvalp der gerne vil lege og måske har en masse energi, vil lære at man godt kan omgås hunde på en rolig måde og vil også have lært noget af mødet.

Hvis man er i tvivl om, at legen bliver for vild når hundene er løs, kan man slippe sin egen hvalp løs og beholde den anden hvalp i snor. Så bliver hvalpen ikke tromlet og den får tid til at lære den anden hund at kende og dens måde at lege på.

Vores ansvar som hundeejere

Hundene skal ikke selv løse deres konflikter, og man kan ikke bare sætte en stor flok hvalpe sammen og regne med at de finder ud af det samme. De får ikke positive forventninger til andre hunde eller bliver trygge i deres selskab, hvis de skal sige fra ved at bide fra sig eller løbe for at komme væk. Det er vores ansvar at vores hunde ikke kommer i de situationer, og hvis de kommer i situationer hvor de ikke kan sammen eller legen er for vild, så kan vi hjælpe dem med at komme hver til sit igen.

Det er altså en vigtig pointe, at vi som ejere tager ansvar for at vores hvalp får positive forventninger til at møde andre hunde. På den måde lægger vi et solidt fundament for en hensigtsmæssig socialisering for vores lille nye familiemedlem.

Om Maria Wittrup Nielsen

Maria er uddannet hundeinstruktør og adfærdsbehandler, og har arbejdet med hundetræning professionelt i 16 år i virksomheden happy-hund. Her tilbyder hun både holdtræning og individuel adfærdsbehandling af hunde på hendes landsted i Nordjylland.

Hendes store interessefelt er socialisering af hunde og 2023 udgav hun bogen “Verdens bedste socialisering” som går i dybden med socialisering. Maria vil gerne sætte fokus på socialisering, da det er et misforstået emne, hvor der er brug for at gøre op med myterne omkring hvad socialisering egentlig er, og hvad vi kan forvente af vores hunde i sociale sammenhænge.

Bogen kan købes på happy-hund.dk

Du kan også følge Maria og happy-hund på Instagram

Maria Wittrup Nielsen er uddannet hundeinstruktør og adfærdsbehandler, og har arbejdet med hundetræning professionelt i 16 år i virksomheden happy-hund. Hun har udgivet bogen “Verdens bedste socialisering” som går i dybden med socialisering af hvalpe.
Tilbage til blog